mandag den 24. september 2012

Hjemmelavet surdej

Kender i det, at man træder ind ad døren ved den lokale bager og der dufter bare så himmelsk af nybagt rugbrød og man bliver fristet til at købe et rugbrød. Når man så kommer hjem og sætter tænderne i dette lidt varme og mega bløde rugbrød er man helt solgt.....Men hov hvorfor skulle i dog rende til bageren, når i kan lave et rugbrød lige så godt som bagerens :)

I dag vil jeg give jer min opskrift på den surdej jeg bruger til mit rugbrød og om et par dage skal jeg nok komme med rugbrødsopskriften, men først skal i lave jer en surdej.

Grunden til at jeg laver min egen surdej er fordi det giver brødet en helt anden smag og luftighed, der ikke kan forklares, det skal simpelthen smages :)
Samtidig er det også sjovt for børnene og følge med i at det her lille monster bliver levende efter et par dage.
Når der bruges surdej skal i ikke bruge gær og i tænker sikkert, ej det er alt for besværligt at lave det. Men nej, alt i alt tager det ca. 10 min, fordelt ud på 4 dage.

Først tager i:

125 g hvedemel
125 g groft rugmel
250 g vand


Blander det hele i en stor skål så det nogenlunde kommer til og ligne billedet nedenunder.




De næste 3-5 dage skal i røre i skålen 2 gange i døgnet, samt i skal fodre surdejen. Hver gang surdejen skal fodres, følger i opskriften ovenfor.





Efter 3-5 dage ser dejen sådan her ud, dufter af øl og står og bobler lidt, så ved i at dejen er klar til brug.



I bestemmer selv hvornår i vil bruge jeres surdej, hvis i ved der går lang tid før i skal bruge den kan i opbevare den i et sylteglas i køleskabet i op til 14 dage. Står den ude skal i huske og fodre den.

Kan i have en fantastisk dag derude, nu vil jeg læne mig godt tilbage i sofaen og se mit yndlings program: Grays hvide verden.



 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar